Zelena válka


Zelená válka s roztroušenou sklerózou

Stejně jako boj s lidskou hloupostí, válku s roztroušenou sklerózou vyhrát nelze, ale vzdát ji
člověk nesmí.

Nejčastější otázky (FAQ)

V čem jsou zelené potraviny odlišné od ostatních potravních doplňků?

Především tím, že nepatří mezi potravní doplňky. Jsou totiž racionálními, celostními potravinami.

Jaký je účinek zelených potravin na organismus?

Jejich složení a účinek na lidský organismus je komplexní. Neobsahují žádné „prázdné“ kalorie, jedovaté látky, barviva, stabilizátory, plnidla, pojidla či jiné nežádoucí nebo nevhodné balasty. "Zelené" potravinové doplňky jsou z hlediska užitné hodnoty klasickým doplňkům nadřazeny. "Zelenými" doplňky nazýváme celostní potraviny – přirozenou a racionální stravu. Díky svému složení mají na organismus a jeho funkce vysoce pozitivní vliv. Organismus zbavují toxických látek, nežádoucích balastů a usazenin. Doplňují do organismu základní stavební kameny pro správnou funkci jednotlivých orgánů, metabolismu a imunitního systému (vitaminy, minerály, stopové prvky, antioxidanty, aminokyseliny, nukleové kyseliny, nenasycené mastné kyseliny, enzymy, chlorofyl a několik zcela unikátních látek).
Podporují přímo (přes lehce zásadité pH – 7,5) i nepřímo (zvyšováním přirozené obranyschopnosti) hojení veškerých zánětů v organismu. Působí probioticky.
Pro své komplexní složení a komplexní účinky na organismus jsou nadřazeny potravním doplňkům. Působí jako adaptogeny, tedy mají schopnost zvýšenou funkci orgánů a systémů zklidnit, a naopak jejich sníženou činnost povzbudit. (Pro lidičky s roztroušenou sklerózou více než vhodné!!!) Výrazně zpomalují buněčné stárnutí. Zjištěno měřením hodnoty elektronegativity buněčných jader. Dodávají jak fyzickou, tak i psychickou sílu a vytrvalost, protože mají vysokou bioenergetickou hodnotu. Nijak zásadně neovlivňují alopatické léky, jejich účinek ani nezvyšují, ani nesnižují. Jejich účinek na organismus je komplexní. To znamená, že jej čistí, hojí jeho záněty, podporují obnovu normální střevní flóry, doplňují do něj veškeré důležité látky (vitaminy, minerály, stopové prvky a antioxidanty) a zvyšují jeho přirozenou obranyschopnost. Pití zelených nápojů organismus doslova prozáří pozitivní energií živlů. Tzv. "Kirilianovy fotografie" ukazují bionergetickou hodnotu látek. Hodnota vařené, rafinované a syntetické stravy je okolo 10-30 MHz. Naproti tomu živá, "zelená strava" má frekvenci od 30 do 80 MHz. Doktorka Valerie Huntová z centra UCLA dává po 27 letech výzkumu do souvislosti bioelektrickou energii potravin s vyšší inteligencí, emocionální rovnováhou, rozvinutější schopností učit se a celkově větší mírou zdraví. Výzkumy ukazují, že strava s minimální frekvencí 72 MHz v těle energii vytváří. Strava s frekvencí nižší naopak energii odčerpává.

Jak lze pomocí zelených potravin snížit svoji hmotnost?

Při konzumaci 60 - 80 tbl. řasy denně nebo 6 - 8 lžiček Mladého ječmene denně nebo kombinaci Mladého ječmene a řasy v polovičních dávkách je zabezpečen dostatečný přívod živin pro daný den. Pokud chce někdo radikálně redukovat svoji hmotnost, či se detoxikovat, je tato cesta možná. Nicméně zprvu je pocit hladu všudypřítomný, tak prvních 10 dnů. Je lepší přidat k zeleným potravinám i jedno racionální jídlo denně. Délka režimu není nijak přesně časově specifikována, je to spíše o subjektivním pocitu každého, kdo jej zkouší.

Musí se dodržovat časový odstup mezi klasickými léky a zelenými potravinami u jiných než ústy přijímaných lékových forem?

Časový odstup se týká pouze léků ve formě tablet, jde o to, aby se nesetkaly zelené potraviny s léky přímo v trávicím traktu. Např. inzulin podávaný v injekční formě nemá šanci se s nimi takto setkat. Při aplikaci injekcí, infuzí, mastí a čípků není třeba žádný časový odstup dodržovat. U tablet s pozvolným, až 24hodinovým uvolňováním také není třeba dodržovat žádný časový odstup. V tomto případě se sice zelené potraviny s nimi v trávicím traktu potkávají, ale během 30 minut, kdy se samy vstřebávají, nijak zásadně účinnost těchto tablet nesníží.

Lze se zelenými potravinami předávkovat?

Předávkovat se zelenými potravinami při našich stravovacích návycích je prakticky nemožné. Při konzumaci řasy lze pozorovat odchod tmavě zelené stolice, což je známkou dostatečné saturace organismu řasou. U Mladého ječmene to takto nefunguje, tam se lze jen spolehnout na doporučené dávkování. Razantní nasazení zelených potravin však může, občas, spustit nadměrnou očistnou reakci.

Lze během užívání zelených potravin pocítit subjektivně nějakou změnu?

Při užívání zelených potravin pocítí na sobě subjektivně jejich pozitivní účinek kolem 80 % jejich uživatelů.

Proč a jak často se objevuje při užívání zelených potravin očistná reakce?

Očistná reakce se objevuje přibližně u 40 % jejich uživatelů. Spočívá v přechodném zhoršení stavu, laboratorních hodnot či příznaků chorob, jichž je uživatel nositelem. Důvodem je především uvolnění škodlivin usazených ve tkáních, systémech a orgánech a jejich vylučování z organismu. To se děje především detoxikací v játrech a jejich následným vylučováním ledvinami. Pokud tyto cesty nestačí, začne se tělo škodlivin zbavovat pokožkou. Občas se objeví i příznaky zcela neočekávané, či se podaří odhalit dosud skrytá chronická onemocnění.

Jak dlouho může očistná rekce trvat a jak během ní postupovat v dávkování zelených potravin?

Očistná reakce většinou netrvá déle jak 2 - 3 týdny. Pokud její projev je pro uživatele snesitelný, pak není nutné stávající dávkování měnit. Pokud však únosný není, je třeba dávkování zelených potravin snížit, občas i úplně přerušit, vyčkat odeznění či zmírnění očistné reakce a pak se postupně vrátit k původnímu dávkování.

Je rozdíl v dávkování zelených potravin u dospělých a u dětí?

Děti ve věku do tří let mají dávkování vždy individuální, a pokud jsou plně kojeny, pak postačí, když zelené potraviny užívá pouze kojící matka. Je vhodné, aby poslední denní dávku zelených potravin užívala spíše odpoledne než večer, protože energie v nich ukrytá může způsobovat přílišnou čilost kojence v době, kdy by měl spát. Starší děti a děti do 40 kg hmotnosti pak užívají poloviční dávku, dětem nad 40 kg již lze podávat stejnou dávku jako dospělým.

Jaká je maximální denní dávka zelených potravin?

Maximální denní dávka zelených potravin v podstatě neexistuje. Jedná se o zdravé potraviny a nelze se jimi předávkovat. Preventivní dávky se pohybují u dospělých u řasy 3x 3 - 4 tablety denně a u Mladého ječmene pak 2x 1 lžička denně. Léčebné dávky se pak pohybují v průměru 3x 6 - 8 tablet u řasy a 3x 1 až 4x 1 lžičku u Mladého ječmene denně. Pokud chcete vědět, jaká dávka zelených potravin pokrývá denní potřebu všech důležitých látek, pak je to 60 - 80 tablet řasy anebo 6 - 8 lžiček Mladého ječmene denně. Pokud budete užívat zelené potraviny v kombinaci, pak na pokrytí denní dávky živin vám postačí jen jejich poloviční množství, tedy 30 - 40 tablet řasy a současně 3 - 4 lžičky Mladého ječmene denně.

Je vhodné užívat řasu Chlorellu i Mladý ječmen dohromady?

Užívání samotného Mladého ječmene či řasy Chlorelly je vždy pro organismus významným přínosem, nicméně používání obou zelených potravin v kombinaci je tím nejlepším, co můžete pro své tělo z hlediska zdraví udělat. Užíváte-li zelené potraviny společně, nemusíte používat tak velké dávky a účinek zelených potravin se v tomto případě násobí.

Čím se sladkovodní Řasa Chlorella a Mladý ječmen od sebe ve svém složení liší?

Obě zelené potraviny mají ve svém složení mnoho společného (například vitaminy, minerály, stopové prvky, chlorofyl, aminokyseliny a nukleové kyseliny). Řasa obsahuje, na rozdíl od Mladého ječmene, například vlákninu, přírodní antibiotikum, CGF (růstový faktor, který čtyřnásobně urychluje růst normální střevní flóry). Mladý ječmen má ve svém složení oproti řase navíc mohutné antioxidanty (GIV a SOD) a vysoké množství enzymů. Podrobné složení je uvedeno v knihách o produktech a na příbalových letáčcích.

Může se objevit alergie na zelené potraviny?

Jistě, to nelze zcela vyloučit. V ojedinělých případech se to stává a je vždy třeba rozlišit, zda se jedná o primární alergii, či nadměrnou reakci, nebo o tak zvaný souběh (to je stav, kdy se se zahájením užívání zelených potravin objeví alergická reakce jiného původu, nicméně uživatel ji spojuje se zelenými potravinami). Řasa obsahuje metabolity chlorofylu, látky zvané feoforbidy, které mohou být příčinou vzniku primární alergie. Obsažené množství feoforbidů je hluboko pod přípustnou normou (max. 60 mg/100 g) a současně to něco vypovídá o seriózním přístupu výrobce směrem ke spotřebiteli. Pokud se podezření na alergii objeví, je třeba užívání zelených potravin přerušit, počkat na odeznění této reakce a pak zkusit zelené potraviny zvolna opět nasadit. Jestliže se stav opakuje, pak se jedná s největší pravděpodobností o projev primární alergie na zelenou potravinu a nelze ji dále podávat. Alergie na řasu nebo ječmen se objevují velice sporadicky a dosud nebyl zaznamenán případ, že by uživatel měl alergii na oba produkty zároveň.

Je vhodnější užívat zelené potraviny po jídle, s jídlem, nebo nalačno?

Zelené potraviny je nejvhodnější užívat nalačno, tedy půl hodiny před jídlem nebo 2 hodiny po jídle. Mladý ječmen je vhodné rozpustit nejméně ve 2 dcl chladné, neperlivé vody. Pokud se občas po požití Mladého ječmene objeví tlakové bolesti v žaludku, často je to způsobeno příliš silnou koncentrací nápoje. Pokud nepomůže jeho naředění, pak je možné denní dávku Mladého ječmene rozpustit v 1 – 2 litrech vody a pak nápoj popíjet po doušcích v průběhu celého dne.

Jaký má význam nazelenalá barva stolice při užívání řasy Chlorelly?

Tmavě zelené zbarvení stolice při užívání řasy Chlorelly má zásadní význam. Je totiž známkou dostatečné saturace organismu řasou. Když je užívání řasy na samém počátku, barví se stolice už při stoupajícím počtu tablet řasy. Organismus zprvu totiž neumí řasu metabolizovat. Po několika dnech se to naučí a často se tmavé zabarvení stolice začne vytrácet. Pak je vhodné dávku řasy zvýšit tak, aby barva stolice byla opět tmavě zelená. Také ve dnech zvýšené fyzické či psychické zátěže lze změnu barvy stolice pozorovat. Organismus v zátěži prostě potřebuje řasy více. Tak mu ji na překonání těchto dnů dopřejte.

Lze zelené potraviny užívat jen vnitřně?

Zelené potraviny se nemusí užívat jen vnitřně. I při jejich vnitřním použití lze kromě polykání využít, zejména u řasy, cucání v ústech. Obecně lze zelené potraviny používat k obkladům, zásypům, do mastí, k výplachům i klystýrům.

Jaké jsou kontraindikace užívání zelených potravin?

Pro řasu Chlorellu
- stavy po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva (do 1 - 2 měsíců po operaci)
- stavy akutního zhoršení M. Crohn či ulcerózní kolitidy, kdy se objevuje ve stolici zejména krev
- alergie na řasu
- neúměrná očistná reakce, kdy se ani po snížení dávky a prodloužení intervalu podávání řasy stav reakce nezlepšuje
- autoimunitní onemocnění nepřiměřeně reagující na podávání řasy
- těžké, chronické průjmy nebo zvracení
- stavy po transplantacích orgánů a tkání na zásadní imunosupresivní léčbě

Pro Mladý ječmen
- probíhající aktinoterapie (radioterapie, ozařování)
- stavy po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva (do týdne po operaci)
- alergie na Mladý ječmen
- neúměrná očistná reakce, kdy se ani po snížení dávky a prodloužení intervalu podávání Mladého ječmene stav reakce nezlepšuje
- těžké, chronické průjmy nebo zvracení
- autoimunitní onemocnění nepřiměřeně reagující na podávání Mladého ječmene
- akutní záněty hlubokého žilního systému
- akutní plicní embolizace
- stavy po transplantacích orgánů a tkání na zásadní imunosupresivní léčbě

Lze zelené potraviny kombinovat s jinými potravními doplňky?

Přestože mají zelené potraviny téměř ideální složení, neobsahují některé důležité látky, které jsou pak s nimi vhodné do kombinace.
neobsahují koenzym Q–10
neobsahují vasodilatační látky (Ginkgo biloba)
neobsahují chondroprotektivní látky (glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM)

Jak dlouho je vhodné zelené potraviny užívat?

Platí: čím déle, tím lépe. Pamatujte, že škodliviny na nás působí neustále, vždy a všude a nikdy nejezdí na dovolenou. Proto je důležité neustále organismus čistit, chránit a posilovat. Každodenní a dlouhodobé užívání zelených potravin je zárukou dobrého zdraví, kondice i nálady. Pokud se staneme „závislými“ na zelených potravinách, je to to nejlepší, co nás mohlo potkat (tělo má snazší práci).

Lze užívat zelené potraviny společně s léky?

Klasické léky a zelené potraviny lze užívat společně v průběhu dne, s jedinou podmínkou. Je vhodné, aby odstup mezi užitím zelených potravin a léku byl alespoň jedna hodina.

Jak je to s užíváním zelených potravin při podávání léků snižujících srážlivost krve?

Zelené potraviny sice obsahují vitamin K, který podporuje srážlivost krve, zároveň však mají i účinek snižující přilnavost krevních destiček, takže, ve stabilizovaném stavu, se zelené potraviny chovají neutrálně, spíše napomáhají ředění krve. Pokud se však jedná o akutní ucpání hlubokého žilního systému dolních končetin, akutně proběhlou plicní embolizaci, časné stavy po srdečních či mozkových infarktech, či stavy geneticky podmíněné zvýšené pohotovosti ke srážení krve a stavy po operacích srdce (chlopenní náhrady, bypassy), pak je užívání zelených potravin spojeno se zvýšeným rizikem vzniku trombu a záleží na uživateli a jeho rozhodnutí, zda i v těchto případech zelené potraviny bude užívat.

Jak postupovat a jak dávkovat zelené potraviny u autoimunních onemocnění?

Autoimunitní onemocnění je vrozená porucha imunity, kdy imunitní systém vyrábí protilátky proti vlastním tkáním, což se pak projeví specifickým zánětem. Do skupiny autoimunních onemocnění patří i některé velmi známé choroby – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, revmatoidní arthritidy, Hashimotova thyroiditída, roztroušená skleróza mozkomíšní, některá kožní onemocnění atd. Protože zelené potraviny výrazně zvyšují přirozenou obranyschopnost organismu, je třeba při zahájení jejich užívání postupovat opatrně. Na doporučené dávky se stoupá velmi pozvolna. Uveďme si příklad. Je doporučeno dávkování Mladého ječmene 3x 1 lžička denně a řasy Chlorelly 3x 7 tablet denně. Dávkování u obou produktů se zvyšuje vždy po 3 dnech, u Mladého ječmene vždy po ½ lžičce a u řasy pouze po 1 tabletě. Obdobně lze zahajovat dávkování u velmi citlivých jedinců nebo při nadměrné očistné reakci organismu.

Obsahují zelené potraviny lepek?

Před zahájením užívání řasy tato otázka většinou nepadne, v souvislosti s Mladým ječmenem se objevuje často. Ani řasa, ani Mladý ječmen lepek neobsahují, a tudíž je lze bez obav podávat u onemocnění coeliakie, kde je nutné dodržovat bezlepkovou dietu.

Mohou zelené potraviny užívat těhotné a kojící ženy?

Zelené potraviny lze užívat bez obav jak v době před početím, tak v době těhotenství a v období kojení. Není třeba se ani obávat odchodu škodlivin z organismu těhotné či kojící ženy v rámci očistné reakce. K poškození plodu vlivem zelených potravin nemůže dojít. Občas má těhotná žena problémy s vlákninou obsaženou v řase, zejména pokud je již v pokročilém stupni těhotenství. Nicméně i tento problém lze v pohodě překonat pozvolnějším nástupem v dávkování.

Lze užívat zelené potraviny během probíhající chemoterapie a radioterapie?

Během chemoterapie lze užívat jak řasu Chlorellu, tak i Mladý ječmen bez omezení. Během probíhající série ozařování, čili radioterapie, lze užívat bez omezení pouze řasu. Mladý ječmen, jako velmi silný antioxidant, není vhodný, protože léčba ozařováním je založena na skutečnosti, že rakovinné buňky jsou na podávanou vlnovou délku vnímavější než buňky zdravé. Přijaté záření způsobí oxidaci plasmy rakovinné buňky a ta umírá. Mladý ječmen by tedy paradoxně rakovinnou buňku chránil před ozařováním. Je vhodné Mladý ječmen přestat užívat 3 dny před plánovaným zahájením radioterapie a nasadit jej zpět opět po 3 dnech po jejím skončení.

Kdo je MUDr. Miloslav Lacina?

Čínské přísloví praví: „Otec nemoci je neznámý, ovšem matkou je vždy strava“. Je to logické. Každá buňka v našem těle je vybudována z toho, co prošlo našimi ústy. Kvalita buněk je tedy odvislá od kvality potravy, kterou si dopřáváme.

Pojďme si o zdravé výživě a popovídat s MUDr. Miloslavem Lacinou. Je to praktický lékař z Hradce Králové, který své klienty již mnoho let léčí jak cestou klasické medicíny, tak alternativními metodami - pomocí homeopatie a zelených potravin. Poví nám o zásadách zdravého stravování, o nutnosti vyživovat své tělo potravou obsahující minerální látky, antioxidanty, vitamíny, enzymy a také nám poradí, kde tyto pro život nepostradatelné stavební prvky najít.

MUDr. Miloslav Lacina absolvoval Vojenskou lékařskou akademii v Hradci Králové, kterou úspěšně zakončil v roce 1983. Do roku 1995 pracoval jako vojenský lékař. Od roku 1995 působí jako soukromý praktický lékař. O směry přírodní léčby a racionální výživy se zajímá od skončení studia VŠ. Má homeopatické vzdělání - francouzský směr a provozuje i homeopatickou praxi. V současné době, vedle své soukromé praxe, působí jako konzultant pro společnost zdravého životního stylu, přednáší o zelených potravinách a potravinových doplňcích. Také se podílí na realizování odborných studií, včetně jejich propagace mezi odbornou veřejností. Své poznatky publikuje v časopisech se zdravotní tematikou a hlavně využívá ve prospěch svých pacientů.

• ČRo České Budějovice, Zdravíčko, 6.7.2009 - hostem Bohumil Šolc produkty GW
• ČRo Hradec Králové, Radioporadna, 22.9.2009, hostem Mgr. Lenka Svobodová Ječmen
• ČRo Hradec Králové, Radioporadna, 19.11.2009, hostem Mgr. Lenka Svobodová…Chlorella
• ČRo Hradec Králové, Radioporadna, 21.3.2011, hostem Mgr. Lenka Svobodová o jarní očistě těla
• ČRo Rozhlas, Hubněte zdravě s Kateřinou Cajthamlovou, 15.11.2012, hostem MUDr. Kateřina Cajthamlová


Kontaktní formulář

Vyplňte své jméno (název firmy) a jeden z kontaktů - telefonní číslo nebo e-mail. Ozvu se Vám do dvou pracovních dní.

Vyplňte prosím jeden z kontaktů - telefonní číslo nebo e-mail.